top of page

ACTA TRACCIÓ ANIMAL MODERNA

Actualizado: 10 ene 2023



L’octubre del 2017 un grup de persones de diverses procedències professionals, vàrem crear ACTA, l’associació catalana de tracció animal moderna. Algunes d’aquestes persones, ja havíem format part d’ANTA-La Esteva, l’associació nacional que va ser creada anteriorment l’any 2012.


Crec que ningú dubtarà que significa el concepte de tracció animal, però el fet d’afegir-hi el moderna, potser sí.

Avui en dia, molta gent si veu algú treballant segueix veient un animal, una eina i una persona com a una cosa d’un passat llunyà, però la visió i objectius que tenim els socis i simpatitzants d’ACTA, va una mica més enllà d’aquesta visió, i creiem fermament que és una bona opció per a un futur millor.

Perquè li afegim el moderna? Doncs per a diferenciar els mètodes, guarniments, eines, maneig, tecnologia, benestar animal... aplicats a l’hora de treballar, i per a diferenciar-ho dels mètodes tradicionals. Sempre sense defugir d’alguns d’aquests mètodes o recursos antics que es feien amb molt de respecte, coneixement i experiència.

Encara que sembli mentida, i els números ho deixen ven clar, actualment hi ha al món uns 400 milions d’animals treballant, en vers els 800 milions d’agricultors que treballen a mà, i els 100 milions que treballen de forma mecanitzada.

A Catalunya deuen haver aproximadament uns 40 o 50 animals que es desenvolupen i treballen en el àmbit de la tracció animal moderna.

Aquests àmbits són l’horta i la vinya bàsicament, i van des de projectes personals, explotacions hortícoles, empreses vitícoles, transport de persones en carruatges o prestadors de serveis.


En sectors com el forestal, fins que no hi hagi un suport o necessitat de l’administració per a canviar el concepte de només conservació del medi, cap al de un bona gestió d’aquest, serà complicat que s’hi desenvolupin projectes amb tracció animal. A Espanya tenim alguns exemples de feines que s’han fet amb tracció animal, per l’interès i estudi de diverses universitats i administració, com el que es va fer a la Serra do Xistral aquest passat agost, en una zona de turberes on es van extreure uns 1400 pins replantats fa uns 75 anys i no havien prosperat. Aquesta actuació es va fer amb tracció animal, ja que no hi podien entrar maquinaria al ser una zona sensible, i s’havia de crear el mínim impacte. En països com Finlàndia o Suècia mai s’han abandonat aquestes feines de desembosc, per la seva eficiència i competitivitat amb la maquinaria en determinades actuacions i zones. A França, per exemple, en zones sensibles o de ribera, aquests treballs només es poden fer amb tracció animal.


D’altra banda països com França tenen alguns servei municipals com la recollida selectiva d’escombraries porta a porta, o el transport escolar que es realitzen amb tracció animal en determinades poblacions. Aquí a Catalunya encara estem lluny d’aquesta realitat o interès, però poc a poc es va valorant com a una opció més la de fer-ho en tracció animal.

Semblaria curiós que hi hagi gent interessada en treballar o utilitzar la tracció animal en ple segle XXI, però la veritat es que pot ser un dels recursos per al canvi dels models agrònoms o productius, per anar a models més sostenibles, viables, respectuosos i socialment persistents.

Hi ha diversos estudis arreu del món on demostren l’eficiència de la tracció animal moderna en els diversos àmbits on es pot desenvolupar, o si més no, posen en qüestió el perquè no es contempla com a una opció més, viable econòmicament, competitiva, respectuosa, renovable i com pot contribuir a recuperar altres oficis pràcticament desapareguts.

Un dels objectius de l’associació és la de posar a l’eix central la divulgació d’aquests mètodes i basat en el principi fonamental del benestar animal. Treballem per a crear unes relacions amb els animals lluny del mal-tracte o de tenir animals sotmesos o explotats.


Treballem per a que la gent que vulgui apropar-se al món de la tracció animal moderna, entengui que treballem per a crear un vincle de confiança i respecte amb els nostres animals, ja que el que volem es que siguin animals disposats i amb interès en col·laborar amb nosaltres, sempre des de el respecte i els coneixements etològics i morfològics que ens permetin una comunicació fluida i clara amb els nostres animals, i és molt important conèixer les capacitats de cada individu, i no superar-les en cap ocasió. Molt possiblement hem d’aprendre nosaltres més coses d’ells, que no pas a l’inrevés.

Per aquestes i altres raons, actualment estem treballant en la creació d’una escola de tracció animal moderna, ja que creiem que serà un sector en desenvolupament en un futur no molt llunyà i farà falta personal amb capacitat per a poder realitzar les feines que vagin sorgint. La primera convocatòria per a l’escola serà pel curs 2022-23.


Cada vegada hi ha més persones i empreses que mostren interès en el tema i s’apropen a demanar-nos consell o expressar-nos les seves inquietuds.

La creació de l’escola, està inspirada en diversos models que ja existeixen i tenen un llarg recorregut arreu d’Europa.

Hi ha diverses associacions al territori peninsular treballant en el mateix camí i objectius d’ACTA i amb les quals tenim molt bona relació com APTRAN (associació portuguesa de tracció animal) AGATRAN (associació galega de tracció animal) i també formem part de la FECTU (Federació Europea de tracció animal) on més de vint entitats de quinze països treballen conjuntament en difondre i millorar temes com la formació, el benestar dels animals de treball i col·laborar amb altres països menys desenvolupats per millorar la vida al món rural.


Si esteu interessats, o necessiteu més informació podeu consultar la nostra pàgina web: www.acta.cat o seguir-nos a facebook o instagram @actatraccioanimal.

També podeu escriure’ns a info@acta.cat o trucar-nos al 686823543.

Salut i tracció!


Escola Tracció Moderna https://escoladetraccioanimal.com/


Bernat Torras

23 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Commentaires


bottom of page